Jumaat, 16 November 2012

REMPENYEK


Bahan-bahannya:

150gram tepung beras
150gram tepung jagung
1 sudu besar jintan manis dikisar halus
1 sudu besar jintan putih dikisar halus
4 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang kecil(merah)- dikisarSegenggam udang kering - dikisar
Segenggam ikan bilis - dikisar
Segenggam udang kering - dikisar
1 biji telur
200ml santan (rina guna santan dlm kotak je)
1 sudu teh garam atau secukup rasa 
1 cawan air atau ikut kecairan yang diperlukan
Minyak untuk menggoreng
Kacang tanah (untuk ditabur di atas rempenyek)
Ikan bilis tambahan (untuk ditabur di atas bancuhan rempenyek)

Cara-caranya:

Campurkan kesemua bahan (rina blend je semua tu) kecuali kacang tanah & ikan bilis untuk hiasan.
Yang penting kacang tanah hendaklah dijemur atau dikeringkan menggunakan oven (agak2 jgn hangit ya)
Panaskan kuali, yang penting minyak kena banyak ya .....
Terpulang sama ada nak goreng ditepi kuali atau menggunakan acuan rempenyek.
Kalau nak goreng ditepi kuali pastikan kacang tanah dan ikan bilis dimasukkan ke dalam sudu sederhana besar dan curahkan ditepi kuali sambil dijirus dengan minyak panas. Bancuhan tadi akan masuk ke dalam kuali dengan sendirinya.
Kalau gunakan acuan lagi senang tapi lambat sikit. Yang penting pastikan acuan tu dipanaskan dahulu di dalam kuali yg berisi minyak panas. Letakkan kacang tanah & ikan bilis di atas bancuhan tadi...biarkan betul2 masak barulah diangkat.

SELAMAT MENCUBA!!!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan